Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 12.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snødekket er fremdeles vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Det kan finnes lommer av fersk fokksnø høgt til fjells.

Skredfarevurdering

Regnværet gir seg, men både det at det kan være en forsinkelse i når våte skred løsner og det at det fremdeles meldes høye dagtemperaturer og litt nedbør, gjør at vi fremdeles venter at det kan løsne enkelte våte skred av seg selv.

Vær obs på faren for glideskred på bratte svaberg.

På de høyeste toppene kan det legge seg opp et og annet flak av nysnø, men omfanget er begrenset og de stabiliserer seg mest trolig raskt.



Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. april 2024

Snøoverflaten er myk og fuktig, og snødekket i Sogndalsdalen er gjennomfuktet opp til ca 1000 moh. Observasjoner fra Lærdal viser gjennomfuktet snø helt oppe på 1300 moh. I høyden fryser den våte snøoverflaten til der det er nattefrost.

Opp til 1200 moh er rim- og kantkornlaget, som har vært problematisk i vinter, fuktet opp. Under 1200 moh er derfor rimlaget ikke noe skredproblem lenger. Over 1200 moh er dette et lag vi fremdeles må være obs på.

Tirsdag ble det observert enkelte små naturlig utløste våte skred. Mandag ble det observert et svært stort skred over Tynjadalen i Lærdal.

Torsdag morgen var det nysnø i Jostedalen. Onsdag var det snøfokk i fjellet i Sogndal. Onsdag ble det observert ferske glidesprekkar i Jostedal.

Fjellvær

Torsdag 11. april 2024

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 12. april 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS